Uit je comfortzone

De comfortzone, die plek of gemoedstoestand waar jij en je hond je samen prettig, veilig en vertrouwd voelen. Een heerlijke plek om te zijn. Alles is voorspelbaar en iedereen weet waar hij aan toe is. In een comfortzone kan je je erg lang prettig voelen. Of juist niet, want ook de niet leuke dingen die voorspelbaar zijn, horen hier in thuis. Deze routine beschermt ons namelijk tegen mogelijk gevaar van het onbekende en kan hierdoor (onverwachte) stress en gevaar vermeden worden.

 

Comfortzone-bubbel

Tja, waarom zou je dan uit deze geweldige bubbel willen stappen? Waarom zou je jezelf en je hond de uitdaging geven om naar een andere zone te gaan? Het antwoord is simpel, GROEI!

Groei betekent dat je stapjes verder komt. Dat je beter wordt in de dingen die je al deed of je dat je je nieuwe vaardigheden eigen maakt. Intelligentie is als een spier die je moet blijven trainen. Als je blijft doen wat je altijd deed, stagneren je creativiteit en intelligentie.

En wat heeft dat nu met de hondentraining te maken? Heel veel! Allereerst heb je bij de hondentraining te maken met twee spelers, de mens en de hond. En eigenlijk is er ook nog een derde; namelijk de interactie tussen die twee. Wanneer je als mens je hond wil begeleiden, steunen en opvoeden, zullen er ongetwijfeld dingen gebeuren waar je je niet zo comfortabel in voelt. Bijvoorbeeld als je pup ziek is en je er 6 keer per nacht uit moet. En hetzelfde geldt voor onze hond. Je pup is opgegroeid met 11 andere puppy’s om hem heen en hij weet niet beter dat er altijd wel iemand is om aan de staart te trekken. En dan ineens beland hij midden in een gezin met 3 kinderen waar hij nergens meer aan mag komen. Vanuit de pup gezien waarschijnlijk een aardig oncomfortabele periode.

Om verder te gaan met dat laatste, is dat dan erg? Nee, want ook pups worden ouder en zullen steeds een beetje meer op eigen poten gaan staan. En (op)groeien gaat met groeipijnen gepaard. Dus het prima dat ze in een nieuwe situatie terecht komen en dat daar andere regels gelden.

 

Van comfort naar paniek

In onderstaand schema zie je een aantal fases die zowel jij, als je hond als jullie samen kunnen doorlopen.

  1. Comfortzone

De comfort zone waarin alles stabiel en voorspelbaar is.

2. Angstzone

Wanneer jij en/of je hond uit je comfortzone stappen, ontstaat er een vorm van angst. Bij angst denken we vaak aan een negatief gevoel, maar angst is vaak een soort gezonde spanning voor iets wat ons te wachten staat. Iets wat je eigenlijk graag wil doen, maar je weet nog niet of je het wel durft, wel kan en of je er wel toe in staat bent.

3. Leerzone

Hebben jij en/of je hond de beslissing genomen dat de motivatie om iets te doen, groter is dan de voorgaande onzekerheden, dan staan jullie open voor groei. Je neemt informatie tot je en daar ga je wat mee doen.

4. Groeizone

That is where the magic happens! Jullie integreren wat je geleerd hebt en kunnen dit gaan toepassen in een oefening, in het dagelijks leven of bijvoorbeeld in je mindset.

Paniek

Wanneer jij en/of je hond in deze zone terecht komen, dan zijn jullie zover buiten jullie comfortzone dat jullie stress en paniek ervaren. De paniekzone kan na elke fase ontstaan. Het is van belang dat deze gemoedstoestand zo weinig voor komt.

In de praktijk

Bij het verleggen van je grenzen is het belangrijk om met kleine stapjes je comfortzone te verlaten. Maak die stapjes die voor zowel jouzelf als voor je hond haalbaar (lijken te) zijn. Uit je comfortzone komen betekent niet dat je geen angst ervaart. Zoals bovenstaand beschreven kan je van fase 1 naar fase 4 groeien zonder dat er paniek ontstaat. Het betekent dat je verlangen om te groeien groter is. En/of dat je hond graag wil leren, maar dat hij bijvoorbeeld nog niet zo goed snapt hoe het werkt. Hoewel we hier vaak niet bewust bij stil staan en onze honden al helemaal niet, is het dus goed om te blijven kijken of er nog sprake is van een gezonde dosis spanning die jullie stimuleert om te leren of dat er sprake is van paniek. Wanneer je namelijk in de stresszone komt, kan paniek ontstaan die de weerstand om je comfortzone te verlaten juist vergroot. Deze zone belemmert het leerproces juist, omdat alle aandacht gaat naar de heftige angst die wordt ervaren.

Bij een hond kan je op verschillende manieren merken dat hij niet meer open staat om te leren en op weg is naar of al in de paniek-zone is:

  • hij laat fysieke stresssignalen zien, bv kwijlen, trillen of wegkijken
  • hij gaat andere dingen doen, zie ook About Fiddle about
  • hij probeert de situatie te vermijden, bv door te vluchten of te trekken aan de riem
  • hij raffelt een oefening zo snel mogelijk af om er maar niet bewust mee bezig te hoeven zijn

Wanneer je merkt dat je hond (en ook jijzelf!) in een stress-zone komen, ga dan gelijk weer terug naar de comfort-zone. Doe de dingen die jij en je hond goed kunnen, zorg dat er weer rust en vertrouwen ontstaat en ga dan opnieuw het proces aan in kleinere stapjes dan de keer ervoor.

 

Be Scared and Do It Anyway

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.