Kind en hond

 

Kinderen en honden zijn een fantastische combinatie! Ze zijn vaak vrienden voor het leven en kinderen die met honden zijn opgegroeid, denken daar vaak met een fijn gevoel aan terug.

 

Kind & hond omgang en spellen

Om zowel kind als hond goed met elkaar om te leren gaan, is het belangrijk dat dit in goede banen wordt geleid. Zo kunnen er bepaalde spelregels afgesproken worden en kunnen kinderen op een actieve manier betrokken worden bij de opvoeding. Omdat een (klein) kind vaak niet in staat is om duidelijk te communiceren naar een pup/hond, kunnen wij ze daar bij helpen. Daarnaast is het natuurlijk ontzettend leuk als kind en hond samen leuke spellen kunnen doen.

Samen – ouders, kind, hond en ik – gaan we op zoek naar de veiligste en leukste manieren om van het contact groot feest te maken!

 

Kind & hond met therapeutische werking

Honden worden regelmatig ingezet als hulphond. Ze kunnen helpen met praktische zaken als sokken uittrekken, de was uit de machine halen en de portemonnee aan de caissière geven. Voor blinden en slechtzienden geven ze letterlijk en figuurlijk houvast en voor anderen kunnen ze weer het morele ondersteunde maatje zijn. Kinderen met een liefde voor dieren ervaren vaak dat een hond hun steunt in lastige periodes.

Na het vaststellen van de hulpvraag, gaan we actief aan de slag met de eigen hond of met 1 van mijn honden. Wat we gaan doen, hangt af van de situatie, maar je kunt denken aan leren frisbee gooien (fijne motoriek, in beweging komen, frustratie gereguleerd fysiek uiten), zoekspelletjes met de hond (duidelijk praten, stevig in je schoenen staan, concentreren) en parcours lopen met of zonder hond (zelfvertrouwen vergroten, fijne en grove motoriek, lichaamsbewustzijn).

De sessies zijn bedoeld voor ieder kind dat een liefde voor dieren heeft en met respect om kan gaan met dieren. Ze kunnen bijvoorbeeld onderdeel zijn van een al bestaande behandeling bij een arts of therapeut. Ook kinderen die graag wat zelfverzekerder willen zijn, duidelijker willen gaan praten of lichaamsbewuster willen worden zijn van harte welkom.

Het inzetten van een hond is overigens niet noodzakelijk. De oefeningen die we doen, kunnen vaak net zo goed, of soms zelfs nog wel beter, zonder hond. Bijvoorbeeld het leren gooien van echte hondenfrisbees in een hoepel zodat de hond die later goed kan vangen, is leuke oefening waar de meeste kinderen zelf al plezier en vaak ook onbewust leermomenten uit halen.

Mocht je twijfelen of deze sessies geschikt zijn voor je kind, neem dan gerust eerst contact op.