Blog

Hond eigen gedrag en wel-zijn

Wanneer je je goed goed voelt, je goed functioneert en leeft naar je kernwaarden, dan zal er waarschijnlijk sprake zijn van welzijn, ofwel wel-zijn, Ook voor onze honden geldt dit. Als een hond lekker in zijn vel zit, fijn meedraait in de roedel en de gelegenheid heeft om soort-eigen gedrag te laten, dan is er een grote kans dat de hond in balans is en zich prettig voelt.

Lees meer »

Think en learn zone

Wanneer wij onze hond iets aan willen leren, is het belangrijk dat we de hond ook kunnen bereiken en dat de hond in staat is om informatie op te nemen. Dit is niet te vergelijken met de modus van je hond waarin overmatige adrenaline, instinct en ook opwinding de overhand voert. Hoewel je hond daar ook dingen van leert, is dat niet te vergelijken met elkaar.

Lees meer »

Mijn hond lacht mij uit

Heb jij soms het idee dat je hond je uitlacht? Dat hij voor je gaat staan en denkt, ik kom lekker niet? En dan ook nog eens hard rondjes gaat rennen? Of dat je hem aan wil lijnen en dat je hond dan op 2 meter afstand blijft staan?

Lees meer »

About ... fiddle about

Wanneer je hond iets ervaart als stress, angst, paniek of simpel niet weet wat hij precies voelt, kan hij er – net als wij – op 4 manier mee omgaan. Van de ‘fight’, ‘flight’ en ‘freeze’ hebben we de meeste mensen wel gehoord. Het is ook de meest heldere zichtbare reactie omdat de actie van de hond vaak direct te koppelen is aan wat hij ziet, wat er gebeurt of wat hij ervaart.

Lees meer »

Uit je comfortzone

De comfortzone, die plek of gemoedstoestand waar jij en je hond je samen prettig, veilig en vertrouwd voelen. Een heerlijke plek om te zijn. Alles is voorspelbaar en iedereen weet waar hij aan toe is. In een comfortzone kan je je erg lang prettig voelen. Of juist niet, want ook de niet leuke dingen die voorspelbaar zijn, horen hier in thuis. Deze routine beschermt ons namelijk tegen mogelijk gevaar van het onbekende en kan hierdoor (onverwachte) stress en gevaar vermeden worden.

Lees meer »

Koekje bij de koffie

Je hond belonen met de pas gesneden kaas of worst nadat hij tussen 6 pionnetjes heeft geslalomd, noem ik vaak: ‘Het koekje bij de koffie”. Natuurlijk ben je trots op je hond als hij netjes met je meegelopen is en als hij dan ook na die oefening voor je gaat zitten, dan smelt je toch? Tuurlijk krijgt hij daar een koekje voor.

Lees meer »

Wil je hond wel wandelen?

Het is eindelijk zover! Ons gezin wordt verrijkt met een schattige pup of een een volwassen hond. We hebben al hele plannen in ons hoofd: lekker wandelen in het bos of op het strand. En dan blijkt ineens dat je nieuwe gezinsgenoot het liefst lekker thuis blijft. Wat nu?

Lees meer »

Maar snapt hij het wel?

“Hier … kom nou … hieieier … ah toe nou even … schiet op … KOM VOOR … KOM HIER … HIERR!!!”   Voor velen een herkenbaar scenario. Misschien van mensen in het bos of misschien wel samen met je eigen hond. Het commando ‘hier’ is slechts een voorbeeld; het niet of niet direct uitvoeren van een gegeven opdracht komt regelmatig voor. Vaak vragen cursisten wat je hier nu het beste aan kunt doen.

Lees meer »

Roedelleider, begeleider of baas?

De zogenoemde dominatietheorie stamt uit vroegere tijden. Heel simpel gezegd was er onderzoek gedaan bij een wolvenroedel en daar waren volgens wetenschappers met enige regelmatig conflicten. Wanneer iedereen zijn plek kende in de roedel en zich hield aan de hiërarchie, was er volgens hen balans. En omdat honden van de wolven afstammen, zou ook voor honden gelden dat je dus altijd letterlijk en figuurlijk boven je hond moest staan om een goed luisterende hond te krijgen.

Lees meer »

Soorten beloning en timing

In mijn trainingen werk ik veel met belonen. De vragen die hierbij veel gesteld worden en opmerkingen die hierbij gemaakt worden zijn:* mijn hond moet het maar voor mij doen, dat is genoeg* moet ik dan mijn hele leven met een zak snoep blijven rondlopen?* ik wil geen schooihond* wanneer moet ik nu belonen?

Lees meer »

Mag ik op je feestje komen?

Sommige honden kan het niet gek genoeg, hoe meer honden er op zijn feestje komen, hoe beter! En er zijn honden die liever hun eigen feestje vieren, al dan niet samen met de baas of een zorgvuldig geselecteerde hondenvriend. Wanneer mensen met hun honden uit dezelfde categorie elkaar ontmoeten, is er meestal niet zoveel aan de hand tussen de honden onderling. Wanneer de honden aangelijnd zijn, heeft aantal mensen echter grote moeite om dan zijn overenthousiaste hond nog letterlijk te kunnen houden. Als de een liever een private party heeft en de ander juist graag de hele schoolklas op bezoek wil hebben, kan er wrijving ontstaan.

Lees meer »