Maak je hond betrokken bij het proces

Wanneer een pup bij je thuis komt met gemiddeld een week of 8, dan heeft hij nog geen enkel idee hoe zijn nieuwe leven er uit zal zijn. Aan ons de schone taak om de hond uit te leggen wat we van hem willen. Het heeft mijn voorkeur om zo weinig mogelijk de strijd aan te gaan me je hond. Soms is actief een grens stellen gewoon nodig (wanneer je hond bijvoorbeeld achter fietsers aan wil jagen), maar met veel opvoedingszaken kan je ook aan de slag met statisch begrenzen, geduld hebben en op het goede moment belonen.

 

Doordat je de hond uiteindelijk de eerste stap - in dit geval letterlijk en figuurlijk- laat zetten en hij hier dus zelf voor heeft gekozen (misschien met frisse tegenzin ;-)), kan je steeds verder voortbouwen op dit proces. Je verwacht steeds een beetje meer van je hond totdat hij het begrijpt en uit zichzelf uitvoert.

 

In het filmpje zie je Soul aan de lijn in de tuin. Hij heeft daar zo zijn eigen ideeën bij en loopt dus niet actief mee. Aan zijn verongelijkte blik na een paar stappen, kunnen we wel zien wat hij er van vindt ;-). Hoewel er meerdere manieren zijn om je hond actiever door te laten lopen, gaat het me er in dit filmpje en voor deze boodschap vooral om, om te laten zien, hoe het begrenzen (stil staan en niets met je riem doen) en zelf keuzes laten maken  (druk van de lijn afhalen door de hond) werkt.  Door de hond keuzes te laten maken en deze te bekrachtigen, zal je hond uiteindelijk graag betrokken worden bij een leerproces. Je hond zal dan graag meelopen en als er dan toch eens wat is waardoor hij of de riem strak trekt, zal hij snel weer weten - zonder bemoeienis van ons -, dat hij degene is die even een stapje terug mag doen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.