Koekje bij de koffie

Je hond belonen met de pas gesneden kaas of worst nadat hij tussen 6 pionnetjes heeft geslalomd, noem ik vaak: ‘Het koekje bij de koffie”. Natuurlijk ben je trots op je hond als hij netjes met je meegelopen is en als hij dan ook na die oefening voor je gaat zitten, dan smelt je toch? Tuurlijk krijgt hij daar een koekje voor.

Uiteraard is er niets mis met wat lekkers bij de koffie. Echter, welke boodschap heeft je hond hier van meegekregen? Hoogst waarschijnlijk: ” Als we samen stil staan, dan ga ik voor je zitten (het liefste nog mijn neus half in de jaszak) en dan krijg ik wat lekkers.

Je hond snapt echter alleen niet, dat dat lekkertje bedoelt was voor iets wat hij misschien 15 seconden geleden gedaan had bij het tweede pionnetje. Dat hij jou op dat moment had aangekeken en keurig met zijn rechterschouder ter hoogte van jouw linkerbeen liep.

Wil je je voertje inzetten als beloning, dan is het dus belangrijk dat je dat koppelt aan precies het moment dat de hond uitvoertwat jij graag wil zien. Een clicker of een woordje als ‘braaf’ kunnen hierbij een tussenstap zijn. Met deze vorm van bekrachtiging (‘klik’ of ‘braaf’) vertel je de hond als het ware: ” Wat je nu doet, is perfect”. En doordat je hond weet dat hij altijd NA dat woordje of geluidje een koekje krijgt, krijgt dat geluidje of woordje (een leuke) betekenis. Indien je geen bekrachtigingssignaal gebruikt, zorg dan dat je het voertje precies op de juiste tijd geeft.

Wanneer je je hond dus steeds op de juiste momenten aangeeft dat hij iets doet wat jij graag wil, dan zal hij gaan snappen wat je precies bedoelt. En hij zal dit gedrag graag willen herhalen. Timing is dus super belangrijk. Gemiddeld wordt er vanuit gegaan dat je binnen 1 seconde het gedrag moet hebben beloond, wil de hond een link kunnen leggen tussen zijn actie en de beloning.

En mag je dan geen koekje bij de koffie geven? Natuurlijk wel! Je bent toch hartstikke trots op je puppy als hij leuk heeft samengewerkt. Maak er een feestje van door hem wat te geven, even samen te spelen, hem te laten rennen of even te knuffelen.

Onthou daarbij dat het (dus) twee verschillende dingen zijn!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.