Maar snapt hij het wel?

“Hier … kom nou … hieieier … ah toe nou even … schiet op … KOM VOOR … KOM HIER … HIERR!!!”   Voor velen een herkenbaar scenario. Misschien van mensen in het bos of misschien wel samen met je eigen hond. Het commando ‘hier’ is slechts een voorbeeld; het niet of niet direct uitvoeren van een gegeven opdracht komt regelmatig voor. Vaak vragen cursisten wat je hier nu het beste aan kunt doen.

 

Snapt ‘ie het wel?

Allereerst is het belangrijk om jezelf af te vragen of je hond wel snapt wat WIJ nu precies bedoelen met hier komen. Wij – als mensen – hebben een beeld in ons hoofd over hoe de hond een bepaalde oefening dient uit te voeren. We vergeten echter soms om dit in stapjes aan te leren. En voor wat betreft die stapjes gaat het niet alleen om de oefening in kleine stukjes plakken, maar ook om de oefening in meerdere situaties toe te gaan passen.

 

Kan ‘ie het wel snappen?

En met dat kunnen bedoel ik, zijn er ook andere factoren die een rol spelen waardoor het vrijwel onmogelijk is voor de hond om te leren? Denk hierbij aan overprikkeling door drukte van buitenaf, hormonen die vooral in de pubertijd de kop op steken en emoties als angst en onzekerheid. Wanneer er sprake is van ‘niet – kunnen’, zal eerst het onderliggende issue aangepakt moeten worden. In het geval van puberhormonen is het in het algemeen een kwestie van tijd en geduld en rustig alles opnieuw aanbieden. Met de meeste andere dingen, kun je actiever aan de slag.

 

Voorwaarden om een commando te mogen geven

Belangrijk is om aan de twee voorwaarden voor het gebruiken van een commando te voldoen.

  1. Je weet 100 % zeker dat de hond het commando gaat uitvoeren of
  2. De hond voert op dat moment de betreffende handeling uit

In bovengenoemd voorbeeld weet je meestal al van te voren dat de hond niet gaat komen. Het geven van het commando schiet dan zijn doel voorbij; sterker nog, de hond leert dat het gebruik van deze woorden mogelijk in combinatie met enige irritatie in de stem geen boodschap bevatten waar hij graag naar wil luisteren. Hoogstens zal de hond denken: “Ach, mijn baasje is geïrriteerd; ik denk dat ik beter nog even hier kan blijven totdat deze bui weer over is.” Een vicieuze cirkel ontstaat dan al snel.

 

Aanleren

Van belang is het dus, om eerst het ‘commando hier’ aan te leren in verscheidene omstandigheden (generaliseren). Je kunt hierbij denken aan diverse locatie, verschillende weersomstandigheden en ook de mate van afleiding. Je kunt het commando pas gaan inzetten in ‘het echt’ op het moment dat je zeker weet dat hij ook gaat komen. En daar gaat heel wat oefening aan vooraf. Wil je echt een betrouwbare ‘hier’, zorg er dan al in de training voor dat het ‘hier komen’ altijd een superleuke of ontzettend lekkere beloning oplevert. Daarnaast zijn er meerdere oefen-vormen die het leerproces ook erg leuk maken. En iets wat leuk is, waarom zou je dat dan niet doen?

 

Maar als ik hem toch los wil laten lopen?

En wat doe je dan in die tussentijd? Om het voorbeeld aan te houden; je kan de hond gaan uitlaten aan een lange lijn (bijvoorbeeld een 5 meter lijn in combinatie met lijnvoering van de BAT-methode) en alle situaties gaan oefenen. Op deze manier hou je controle over de situatie en kun je elke gelegenheid aangrijpen om te trainen. Waneer je de hond wel los wil laten lopen en dit is ook vertrouwd en veilig, dan zou je de andere kant op kunnen lopen/rennen. Er is een grote kans dat de hond er dan toch voor kiest om met je mee te lopen. Je verstoppen achter een boom kan ook een leuk spel zijn voor je hond. Verder kun je zelf gaan spelen met een speeltje van de hond en hierdoor de hond uitdagen om weer jouw kant op te komen. Een andere optie is om rustig naar de hond toe te lopen en de hond aan te lijnen. Je zegt er verder niets bij en jullie vervolgen samen gezellig jullie weg.

 

Wees dus zuinig op je commando’s!!!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.