Hoe gebruik ik beloningen in de training?

Tijdens het opvoeden en trainen van de hond, maak ik graag gebruik van het versterken van het gewenste gedrag van de hond. Dit kan gedrag zijn dat door de hond zelf aangeboden wordt of gedrag waartoe wij de hond uitnodigen. 

 

Waarmee beloon ik het gedrag?

Het versterken van dit gedrag kan met iets waar de hond blij van wordt. Dit kan voer zijn, maar ook een spelletje doen, even snuffelen, stukje samen rennen of knuffelen. Je hond bepaalt uiteindelijk of iets een beloning is. Dat de hond het dus maar voor 'een aai' zou moeten doen, heeft alleen zin als de hond die aai buiten ook oprecht leuk vindt (hetgeen 99 % van de keren niet zo is).

 

Hoe zet ik dat in?

Om de hond te laten weten welke gedrag we graag herhaald zouden willen zien, laten we de hond middels ons bekrachtingswoord - bv "Braaf" - of de clicker weten om welke gedrag het gaat. Omdat na deze bekrachtiging altijd een beloning volgt, wordt dit leren dus ook leuk voor de hond en zal hij het gedrag graag herhalen.

 

Hoe vaak beloon ik?

In beginsel geef je vaak een beloning. Je begint per keer op een zogenoemd 0-punt. Daarmee bedoel ik dat je gaat kijken naar hoe gemotiveerd de hond op dat moment is, naar de omstandigheden en naar hoe goed de hond de oefening kent. Van daaruit ga je opbouwen per sessie. Dit betekent dat je geen beloning gaat geven voor onderprestatie. Als je hond een keer een foutje maakt, dan zeg je bijvoorbeeld iets van: "Dat doen we even overnieuw" en dan probeer je het gewoon nog een keer. Gaat het dan wel goed, dan geef je hem alsnog de beloning. Gaat het dan nog niet goed, kies dan een makkelijker niveau. 

 

Wanneer beloon ik?

We geven de hond (dus) alleen een beloning voor gedrag dat 'goed, beter, best' is. Hoe dit 'goed, beter, best' eruit ziet, kan dus per dag, per situatie en per leeftijdsfase verschillen. Je begint elke sessie vanaf je 0-meting en dan per sessie bekrachtig je alleen nog maar het gedrag wat steeds een beetje beter is. 

 

Kan ik mijn hond dan geen koekje (beloning) geven voor de moeite?

Kort gezegd, nee. Wanneer we voer inzetten om te belonen, willen we ook graag dat de hond hier iets van leert. Wanneer we feitelijk voor elk willekeurig gedrag een beloning geven, dan leert de hond dus niet wat we nu écht bedoelen. Stel je hebt je hond 7 keer geroepen en na 8 keer komt hij nog niet. Na nog 2 plasjes gedaan te hebben, komt hij er dan toch eindelijk aan. Wanneer je je hond dan nu beloont, dan beloon je hem voor feit dat hij 'toevallig' bij je langs komt. En wat was nu net niet de bedoeling van het 'Hier'.

 

Hoe lang train je met beloningen?

Het inzetten van beloningen voor het aanleren van gedrag of een oefening, gebruik je net zo lang totdat het gedrag geautomatiseerd is. Ofwel, de hond reageert in een reflex op jouw signaal of op de prikkel. Totdat die tijd zit je nog ergens op de leercurve van je hond en beloon je nog steeds. Zoals hierboven beschreven, beloon je dus alleen voor iedere keer dat het hetzelfde is als ervoor (de zgn 0-meting) en daarna alles wat beter is. Uiteraard kan je wel gaan werken met interval-beloningen en het variëren tussen verschillen soorten beloningen.

 

Sommige beloningsmomenten zijn ook een gewoonte geworden. Dit is uiteraard prima als jij en je hond dit ook altijd zo willen blijven doen. Dit kan gaan om een koekje voor het slapen gaan of een koekje bij de start van de behendigheid. Met trainen heeft dit niets (meer) te maken.

 

Moet ik altijd koekjes (beloningen) bij me hebben?

Het heeft mijn voorkeur van wel. Je hoeft ze alleen steeds minder tot niet meer te gebruiken en als ze bij thuis komst over zijn, dan is dat prima. In beginsel zet ik ze in om nieuwe dingen aan te leren en later gebruik ik ze als er iets onverwachts gebeurt wat ik dan gelijk wil trainen. Wanneer je hond bijvoorbeeld nog nooit voorbij galopperende paarden heeft gezien en je komt ze ineens tegen, dan kan je gelijk aan de slag met wat je graag wil dat je hond doet. Zo voorkom je dat er gedrag gaat ontstaan wat je later weer terug zou moeten trainen. Mocht je hond de paarden van dit voorbeeld gewoon negeren dan hoef je hier uiteraard niets mee. 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.