Spiegelen van je hond

Je hond als spiegel; je hebt het vast wel eens gehoord. Maar wat betekent dat nu eigenlijk?

 

Spiegeltje, spiegeltje 

Wanneer je in de spiegel kijkt, zie je in principe een 1 op 1 reflectie van de werkelijkheid. Wanneer we dit beschrijven zouden we bijvoorbeeld uitkomen op: ik zie een hond met een witte streep op zijn voorhoofd, blauwe ogen waarvan 1 met een beetje bruin, het overgrote deel van de vacht is gemêleerd rood en aan zijn voorpoten heeft hij 2 witte sokjes.

 

Wij zien onszelf vaak niet op die manier in de spiegel; we hebben er een oordeel over. Bijvoorbeeld: mijn haar zit te warrig, mijn buik is te dik, mijn huid is te vlekkerig en mijn benen zijn te dun. 

 

En dit kan allemaal gebeuren terwijl we in dezelfde spiegel kijken.

 

Dit lijkt in eerste instantie te gaan over het uiterlijk, maar als we diepen kijken, hangen we er ook vaak iets van waarde en beoordeling aan. Bijvoorbeeld; mijn buik is te dik en daardoor vindt niemand mij meer aantrekkelijk.

 

Herkenbaar? Ergens?

 

Spiegel door de hond

De hond spiegelt de mens op een hele andere manier. Een hond heeft er geen idee van wat 'te dunne benen' überhaupt zouden moeten betekenen. Maar wat wel als een reflectiemoment opgepakt kan worden is dat wanneer jij jezelf afwijst omdat je vindt dat te dunne benen hebt, je hond daar op gaat reageren. 

 

Zo'n reactie kan op verschillende manieren plaatsvinden en is daardoor ook soms wel een uitdaging om te herkennen. Het makkelijkste om te zien is als de hond precies hetzelfde gedrag vertoont zoals jij. Bijvoorbeeld; je voelt je druk, je doet heel druk en vervolgens is er met je hond geen land te bezeilen en gaat hij happen in kleren. Een andere reactie van je hond kan zijn, dat hij juist bij je vandaan wil. Of hij gaat iets doen waarvan hij wel weet dat het niet mag. 

 

Onze eerste reactie ligt vaak in de lijn van dat de hond eerst maar eens rustig moet doen, zodat wij daarna ook rustig kunnen worden. Maar eigenlijk is het dus andersom. Je hond vertelt jou met je gedrag welke drukke energie hij oppikt zodat jij er wat aan kan doen en hij niet meer hoeft te spiegelen en gewoon weer rustig kan zijn.

 

Wanneer je deze signalen gaat herkennen, is het een fantastische reminder voor jezelf!

 

Niet alles is een spiegel

Natuurlijk is niet elk gedrag van je hond spiegelgedrag van jou. Er zijn genoeg moment dat de hond ook kan reageren op anderen die in buurt zijn, hij kan geconditioneerd zijn met bepaald gedrag en hij kan zijn instinct volgen. En zo zijn er nog ongetwijfeld talloze voorbeelden.

 

In het dagelijks leven

Let in het dagelijks leven eens op het gedrag van je hond. Valt je iets bijzonders op? Kijk dan eens naar hoe het met jou gaat. Soms is het gewoon een bevestiging van hoe je voelt, soms biedt de hond je steun en troost en soms vraagt hij je dieper naar jezelf te kijken. 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.