Voor bedrijven

 

De hond als co-trainer in een (regulier) GGZ-traject

Deze bedrijfstraining is ontwikkeld door Hondencentrum Chimié. Om van start te kunnen gaan met dit traject, vindt er eerst een gedragstest plaats waarin we zowel het gedrag van de hond als de reactie van de begeleider op het gedrag beoordelen. We hebben hier samen met gedragstherapeut Jessica Sanders een test voor ontwikkeld die goed aansluit bij wat er in de praktijk van de hond wordt verwacht. Zij zal de test dan ook eerst afnemen.

In dit traject gaat het voornamelijk om wandelcoaching waarbij de hond kan worden ingezet als wandelmaatje, als spiegel en als trainingsmaatje.

Tijdens de opleiding gaan we in op het nog beter leren kennen en lezen van de (eigen) hond, op het samenwerken met een client, doen we een oefencasus gedaan en kijken we terug naar de filmpjes die in de praktijklessen zijn gemaakt. Indien mogelijk sluiten we het traject af met een echte client. Mocht dit niet geen optie zijn, dan doen we het examen in een rollenspel.

Alles begint met het samenspel van hond en begeleider van daaruit voegen we steeds meer elementen toe.

Het blijft iedere keer weer zo bijzonder om te zien welke mooie dynamieken er ontstaan. Na een examen met een ‘echte’ client, vertelde de client vol trots hoe fijn hij dit vindt en dat het spiegelen van de hond hem enorm helpt om zich bewust te worden van hoe hij zich voelt.

Heb jij of heeft je bedrijf ook interesse om deel te nemen aan deze opleiding, neem dan gerust contact op!

 

Spiegelen met honden

Wanneer we het spiegelen met honden inzetten, doe ik dit om bewustwording te creëren. Spiegelen gaat over het leiderschap over zichzelf en over anderen. Als een ander wat tegen je zegt, dan kun je dat met je verstand wel begrijpen, maar wanneer je het ook daadwerkelijk ervaart, komt de boodschap vollediger aan. Doordat honden in het hier en nu leven, is hun reactie op ons, zuiver, direct en oprecht. Werken met honden geeft daarom dan ook een extra bijzondere dimensie aan samenwerken en leiderschap.

Wanneer we spiegelen met honden, zetten we de hond(en) in diverse vormen in. Zo is het interessant om de deelnemers de hond(en) te laten beschrijven qua uiterlijk en gedrag. Wat denkt men waar het ras voor gefokt is? Welke karaktereigenschappen zal de hond hebben? Als we dan een stapje verder gaan, hoe zouden we zodanig kunnen communiceren met de hond dat deze ook ons begrijpt? En als hij ons begrijpt, hoe krijgen we alle neuzen dan dezelfde kant op? Ook het samen met de hond aan de slag gaan, geeft een mooie en waardevolle terugkoppeling.

Bovendien biedt het werken met honden een bijzondere ervaring mede door de speciale verbinding die mensen vaak met dieren voelen.

 

 

Teamuitje

Samen met je team op een andere locatie zijn, geeft de groep gelijk al een andere dynamiek. De sfeer is losser en vrijer en men heeft alle tijd voor elkaar.

Een teamuitje kan bestaan uit verschillende activiteiten. Deze kunnen afgestemd worden op het doel van het evenement.  Hierbij kan gedacht worden aan:

  • kennismaken met nieuwe medewerkers / vormen van een nieuw team
  • versterken van de band
  • ontdekken van (verborgen) talenten
  • iets vieren
  • motiveren van medewerkers

Een teamuitje kan ook gecombineerd worden met teambuilding.

Om de ontspannen en gezellige sfeer helemaal compleet te maken, is een barbecue of een lopend buffet mogelijk.

 

 

Teambuilding

Samenwerken is krachtig. Door samen ergens de schouders onder te zetten, ontstaat er synergie. Teambuilding is belangrijk en daar is vertrouwen voor nodig.

Ieder individu heeft eigen sterke en zwakke punten. Daarnaast verschillen ook de persoonlijkheden erg van elkaar. Om deze reden heeft iedere medewerker een meerwaarde voor de organisatie. Teambuilding is een ideale manier om elkaars zwakke en sterke punten te leren kennen. Door elkaars competenties beter te leren kennen, leert men elkaar ook meer te waarderen op de werkvloer. Teambuilding zorgt ervoor dat een groep individuen nog meer samensmelt tot een team.

Teambuilding kan op verschillende manieren vormgegeven worden. Mijn ervaring is dat wanneer mensen in actie komen, alle processen worden versneld. Wie is degene die intitiatief neemt? Wie houdt de groep bij elkaar? Wie wil graag de leiding nemen en wie wil er liever volgen? Wie werkt liever alleen en wie werkt graag samen?

Ik werk met diverse spelvormen die grotendeels gebaseerd zijn op activiteiten die ik ook bij de hondentrainingen gebruik. Het soort spellen, stem ik vooraf af op de wensen van de opdrachtgever. Na elk spel, bespreken we hoe het is gegaan. Deze feedback kan ook worden meegenomen in een al lopend project.

Het is dan belangrijk om in dit hele proces alle kwaliteiten te erkennen en zo mogelijk in te zetten in de groep. Hierdoor wordt de groep krachtiger en functioneert nog beter.