Habituatie is net zo belangrijk als socialisatie

Het meest genoemde dat belangrijk zou zijn bij het opvoeden van een puppy is de socialisatie. Socialiseren houdt simpel gezegd in dat je pup goede ervaringen opdoet met andere levende wezens. Hij leert om te gaan met een paard (meestal op afstand), andere honden (spelen, alleen kennismaken of negeren) en andere dieren en mensen.

Zowel habituatie als socialisatie gaan over het leren omgaan met je omgeving. Bij habituatie gaat het echter om het leren wennen aan de omgeving. Het gaat hier dus niet om de sociale interactie die het dier zal hebben met het onderwerp van gewenning. Je kunt hierbij denken aan verkeer, een luchtballon, een boot, vuurwerkgeluiden, mee in de trein en wiebelige ondergronden.

Bij een bewuste fokker, zal er in het nest al aandacht besteed worden aan habituatie. Misschien heb je bij de fokker wel eens puppyschommel gezien, een tunneltje en meerdere ondergronden. Hoe meer de hond als pup zijnde ervaart wat er allemaal bij het leven hoort, hoe stabieler hij het leven letterlijk en figuurlijk zal ervaren.

Wanneer je hond in huis hebt die uit het buitenland komt of bijvoorbeeld een hond die is opgegroeid op een verafgelegen boerderij, dan kan je hond ook tegen dingen aanlopen. Als je hond alleen maar op straat heeft geleefd, dan kunnen dingen als een stofzuiger of een vaatwasser, een enorme uitdaging zijn voor je hond.

Slechte habituatie kan het leven van je hond enorm beheersen. Wanneer je hond alles op straat doodeng vindt, kan je hond daar enorm gestresst van raken. De hond kan daardoor bijvoorbeeld niet mee naar buiten willen, of het gedrag kan omslaan in angstagressie.

Het is dus belangrijk om je hond als pup zowel de socialiseren als te habitueren. Let er overigens wel op dat je je pup niet overvoert aan prikkels. Wanneer je je jonge hond hebt blootgesteld aan prikkels, geef hem dan ook weer een dag om hier van bij te komen. Wanneer je een al oudere hond hebt met angst(agressie)klachten en het lukt niet om je hond stabieler te krijgen, schakel dan een deskundige in.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.