Het is gewoon een kwestie van opvoeden, toch?!

Opvoeden, het proces van grootbrengen van een mens of dier zodat deze wordt gevormd naar de normen van diens opvoeders en de omgeving waarin hij of zij leeft. Een simpele zin, die in de praktijk veel omvattend is. Want wat komt daar dan allemaal bij kijken?

In grote lijnen gaat bewust opvoeden over:

  • het creëren van een veilige en stimulerende omgeving voor je hond
  • het ontwikkelen van een vertrouwensband
  • het bekrachtigen van gedrag dat je graag herhaalt zou willen zien
  • het aanbrengen van structuur en regels
  • het hebben van realistische verwachtingen van je hond

 

Veilige en stimulerende omgeving

Wanneer pups spelen en ontdekken, helpt dit ze om hun vaardigheden te ontwikkelen. Ze mogen leren dit soms ook zelf kunnen doen, zonder dat je ze steeds in de  gaten hoeft te houden.

Daarom is een veilig huis erg belangrijk. Niet alleen voor het belang van je hond, maar ook voor jezelf. Denk hierbij aan: medicijnen veilig opbergen, etenswaren die giftig zijn wegzetten, stroomkabels beschermen of bijvoorbeeld een traphekje plaatsen bij een ruimte waar de hond niet mag komen. Op deze manier kan je zelf meer ontspannen.

Zorg er ook voor dat er voor dat er genoeg interessante en uitdagende dingen te doen zijn. Dat kan met hondenspeelgoed, maar ook met bijvoorbeeld een kartonnen doos kunnen de meeste honden zich vermaken. Honden die mogen spelen en actief bezig kunnen zijn, vertonen minder snel ongewenst gedrag.

En als je hond té stil is, ga dan wel even kijken 😉

 

Ontwikkelen van een vertrouwensband

Het is belangrijk tijd en energie in jullie relatie te steken om een goede band met je hond op te bouwen. Iedere vriendschap heeft aandacht en onderhoud nodig. Zorgt goed voor jezelf en geef je hond met regelmaat die aandacht waar hij of zij blij van wordt. Voor de ene hond is dat knuffelen en voor een ander is het juist leuk om samen actief bezig te zijn. Kijk ook goed naar de hondentaal om je hond beter te begrijpen. Wat probeert je hond jou te vertellen? Honden gebruiken geluiden in combinatie met lichaamshoudingen om je wat duidelijk te maken. Hoe laat je hond zien dat iets spannend of juist erg leuk is? En waarom blaft je hond eigenlijk?  In contact blijven met jezelf en met je hond tezamen met compassie naar elkaar toe, zorgt ervoor dat dit vertrouwen zal blijven groeien.

 

Bekrachtigen van gedrag

We noemen iets een bekrachtiging als het het gedrag laat toenemen. Dit pas je dus toe bij alles wat je hond graag zou willen leren. Je kunt hiervoor een beloning gebruiken. Een voorwaarde die hier bij hoort is dat de hond dit ook als een beloning ervaart. Wanneer je je hond een beloning aanbiedt die hij niet lekker vindt, dan zal de hond dit niet als een positieve bekrachtiging ervaren en hier eerder een negatieve associatie mee krijgen. Maar wanneer je dan zijn favoriete speeltje inzet die hij heel graag wil hebben, dan zal je zien dat de hond het gedrag dat hij hier voor vertoonde, graag zal willen herhalen.

Een beloning is dus niet hetzelfde als een positieve bekrachtiger. Iets wat niet als beloning bedoeld is, kan echter wel als bekrachtiger werken. Een voorbeeld is dat als je hond opspringt en je steeds zegt dat hij dat niet mag doen. De hond krijgt negatieve aandacht, maar heeft wel succes met het maken van contact. Steeds aangeven aan je hond dat dat opspringen niet de bedoeling is, is door ons niet bedoeld als beloning, maar kan hierdoor wel als bekrachtiger werken waardoor de hond dit gedrag juist gaat herhalen.

 

Aanbrengen van regels en grenzen

Honden hebben behoefte aan duidelijkheid. Stel regels op waar jullie je beide aan gaan houden. Door consequent te blijven zorg je voor duidelijkheid. Deze rust en stabiliteit zullen bijdragen aan het versterken van jullie band.

 

Realistische verwachtingen

Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid.” – Albert Einstein

En zo werkt het ook voor honden. Als je van een windhond verwacht dat hij schapen uit de wei gaat ophalen en ze keurig naar je toe brengt, dan zal je waarschijnlijk teleurgesteld zijn in je hond. Als je een hond hebt die graag op zichzelf is, dan zal je hem geen plezier doen met rondrennende andere honden.

Dan rijst natuurlijk ook de vraag welke verwachtingen je dan wel kan hebben van je hond. Naast opvoeding, zijn genen en karakter net zo belangrijk. Een hond die jacht-genen heeft, zal graag vanuit deze drift reageren. Wat wij als mensen kunnen doen, is deze jachtdrift begeleiden.

 

Tot slot

Bij bewust opvoeden in een grote rol voor ons als mensen weggelegd. Even zo belangrijke aspecten die invloed hebben op hoe een hond uiteindelijk gevormd zal worden, zijn genen en karakter. Er is dus inderdaad een stukje ‘maakbaarheid’ in de opvoeding. En er is daarnaast ook een gedeelte van ‘het zijn’ van de hond waar we de hond in kunnen begeleiden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.