Help, mijn hond lust geen koekjes

Wanneer je op een positieve manier wil trainen met je hond, is het nodig dat je gebruikt maakt van een beloning. Vaak denken we hierbij aan koekjes. Eten is makkelijk om mee te nemen en als je hond er dol op is, dan zal hij graag gewenst gedrag uit de kast halen om maar dat koekje te krijgen. Maar wat nu als je hond geen koekjes/voertjes/snoepjes lust? Kan je dan niet trainen met je hond?

Allereerst is het goed om te kijken naar een aantal andere zaken zoals de gemoedstoestand van je hond, de behoefte aan voedsel op dat moment en/of een medische reden.

 

Gemoedstoestand

Wanneer een hond overmatig angstig, opgewonden, gestresst of boos is, is zijn hele systeem gericht op overleven. Het gaat de hond dan alleen nog maar om vechten of vluchten en dus heeft hij op dat moment geen enkele behoefte om voor aan te nemen. Mocht je dit merken bij je hond, dan is het uiteraard noodzakelijk om je hond eerst uit deze stresssituatie te halen en te zorgen dat hij weer rustig wordt.

 

Behoefte aan voedsel

Wanneer je hond thuis de hele dag eten heeft staan en/of je hond heeft net een volle bak voer op, dan zullen de meeste honden niet echt behoefte hebben om nog hard te werken voor een voer-beloning. Wanneer het tijdstip van eten geven en je moment van training vrijwel samenvalt, dan kan je ook de brokjes gebruiken voor oefenen.

 

Medische reden

Een hond met een gezonde eetlust, zal graag wat lekkers lusten. Maar wanneer je hond bijvoorbeeld misselijk is of buikpijn heeft, dan zal hij zijn neus hier voor ophalen. Ook het last hebben van hormonen, kan leiden tot interesseverlies in eten. Los van het feit dat honden zich überhaupt niet lekker zullen voelen om wat te gaan ondernemen, is een voerbeloning dus – tijdelijk – niet handig.

 

Beloning is niet lekker genoeg

Smaken verschillen, dus als je hond bepaald voer niet lekker vindt, ga dan eens kijken naar wat anders. Gedroogd vis en vlees zijn meestal wel aantrekkelijk voor de hond. Er zit een – voor de honden – heerlijke geur aan.

 

En dan lust hij ze inderdaad niet

Mocht je al het bovenstaande uitgezocht hebben en je hond wil dan nog steeds geen voer, dan zijn er prima andere middelen om je hond te belonen. Een beloning is immers pas een beloning als een hond deze ook als beloning ervaart. Het mooie is dat je hond vaak al aangeeft waar hij interesse in heeft. Stel dat je hond graag wil rennen, dan kan je als beloning iets van actie inzetten. Of je hond wil graag snuffelen, gebruik dan als beloning dat hij iets mag opzoeken (jouw geur, een voorwerp of gewoon blaadjes snuffelen). En als je hond graag wil spelen, doe dan samen een trekspelletje met speelgoed dat je samen vast kan houden. Het belangrijkste is dat je je hond vertelt op het moment dat hij het goed doet, dat het fantastisch was wat hij deed (bekrachtiging) en dat daarna de beloning volgt.

 

En tot slot is er nog de mogelijkheid om gedrag te gaan benoemen wat hij zelf aanbiedt. Stel je hond vindt de oefening ‘af’ niet echt een succes. Er komt altijd een moment dat je hond eens ergens gaat liggen. Op het moment dat hij uit zichzelf dus ergens gaat liggen, noem je het ‘af’. Afhankelijk van de situatie kan je je hond daarna belonen met iets actief of je kunt het alleen benoemen en dan bijvoorbeeld ‘goed zo’ zeggen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.