Mijn hond snuffelt zoveel

Honden snuffelen meestal erg graag. Met hun neus ontdekken ze de wereld en halen ze informatie op die voor hen belangrijk kan zijn. Bijvoorbeeld: Mijn buurvriendhondje heeft hier vanmorgen al gelopen; misschien kom ik hem wel tegen?! Er heeft een andere reu geplast tegen die boom; ik zal daarom dan even laten weten dat ik nog wat hoger kan plassen.

(Jacht)honden gebruiken hun neus ook om te ruiken waar het wild is. In hun genen zit vaak nog iets dat ze wat ‘moeten’ met dat wild. Je kunt hierbij denken aan apporteren, opjagen, bij je brengen of verwijzen.

De neus en bijbehorende organen van de hond zijn dan ook super goed ontwikkeld. Wanneer wij aan hetzelfde grassprietje ruiken dat onze hond erg interessant vindt, zullen wij waarschijnlijk helemaal niets ruiken.

Kortom, de hond heeft een zeer goed ontwikkeld reukvermogen en hij zal daar – wanneer hij ontspannen of in een jachtmodus is – graag gebruik van maken.

Uiteraard is het belangrijk dat je hond ook de gelegenheid krijgt om aan zijn natuurlijke behoefte te voldoen. En soms is het ook nodig dat wij kunnen zeggen dat de hond mag doorlopen. Wanneer je een zebra-pad oversteekt, is het niet de aangewezen gelegenheid om daar uitgebreid te blijven snuffelen.

Dat betekent dus dat de hond mag leren dat hij de ene keer ‘zijn ding’ mag doen en een andere keer met ons mee mag lopen op ons tempo.

Waar je je hond dit (iets) wil leren en je weet dat hij heel graag snuffelt, dan kan je dit snuffelen ook gaan inzetten als beloning. Misschien heeft je hond zelf wel wat blaadjes ontdekt waar hij graag tussen willen snuffelen, of je nodigt je hond uit om een door jouw bedacht spelletje met zijn neus te doen.

Een voorbeeld hiervan is te vinden in onderstaand filmpje. Je legt een spoortje met koekjes uit en je geeft je hond het signaal dat hij mag zoeken. Wanneer hij de laatste gevonden heeft (en hij zelf ook klaar is), kan je een signaal als ‘klaar’ geven. Je kunt het spoor steeds wat langer maken en daarbij ook wat minder koekjes op de lijn leggen, zodat hij echt op zoek moet gaan via jouw voetstappen naar het volgende koekje.